Introducere in Bazele Consilierii.

Consilierea este un termen livresc care definește acțiunea de a consilia și rezultatul ei, sfătuire.
Consilierea psihologică este o intervenție psihologică în scopul optimizării, autocunoașterii și dezvoltării personale sau în scopul prevenției și remiterii problemelor emoționale, cognitive și de comportament.
Cu alte cuvinte, consilierea psihologică este o intervenție psihologică care se adresează persoanelor aflate în situații de criză, sau care se află în impas în ce privește rezolvarea unor situații din viața personală sau profesională. Persoanele care apelează la consilierea psihologică sunt deci persoane sănătoase, care au nevoie de consiliere pentru a găsi soluții legate de problemele cu care se confruntă.
In ultimul secol meseria de consilier psihologic a aparut intr-o serie de domenii: financiar, de imagine, politic, parental, familial, educational, sexual, s.a. Aceste tipuri de consiliere psihologica au in comun tratarea unei teme concrete, a unei probleme, asa ca putem spune ca activitatea de consiliere psihologica merge tintit pe o problema concreta.
Consilierea psihologica se adreseaza adultilor, copiilor, adolescentilor si varstnicilor deoportiva. Consilierea se realizeaza fie in consiliere individuala, fie prin consiliere de grup, de exemplu in cadrul grupurilor de suport.
Consilierea psihologica este similara psihoterapiei in multe privinte, insa se adreseaza in special prevenirii aparitiei tulburarilor psihologice, in timp ce psihoterapia are o arie mai mare de interventie, cuprinzand si interventiile psihologice pentru patologii specifice. Consilierea psihologica urmareste dezvoltarea personala, autocunoasterea si adaptarea cat mai eficienta la mediu prin dezvoltarea unor abilitati si capacitati. Astfel, consilierea psihologica reprezinta un transfer de informatie din domeniul de specialitate si de proceduri pentru ca problema concreta sa nu mai existe (transmitere de “know how” and “how to do”).
Consilierul este psiholog sau medic, avand specializare in domeniul consilierii si/sau psihoterapiei.
Consilierea psihologica necesita o perioada mai scurta de timp decat psihoterapia, de regula 6-10 sedinte, si poate avea trei tipuri de beneficiari: indivizi, cupluri si familii, grupuri. Ce tipuri de consiliere exista?
In primul rand exista consiliere individuala, consiliere de familie si consiliere de cuplu, precum si consiliere de grup.
In functie de domeniul de aplicabilitate in consiliere distingem: - consiliere psihologica
- consiliere organizationala/ consiliere in mediul organizational
- consiliere vocationala/ consilierea carierei sau orientare profesionala
- consiliere suportiva, de exemplu in cazul bolnavilor terminali
- consiliere pastorala
- consiliere premaritala
- consiliere scolara
Pe de alta parte intalnim diverse tipuri de consiliere functie de metoda implicata, cum sunt:
- consiliere de scurta durata
- consiliere reciproca sau co-counseling
- parteneriatul de focusing
- consiliere on line
- consiliere crestina
- consiliere de re-evaluare
- interventii in criza
- consiliere telefonica
- consilierea durerii si doliului
- consiliere relationala
- consiliere de reabilitare
- consiliere centrata pe solutii, etc.
Cand este indicat sa apelati la consiliere?
Consilierea este indicata atunci cand vreti sa fiti ascultat, sprijinit si ajutat, cand va simtiti izolat de restul lumii, neinteles si singur, cand vreti sa va impartasiti gandurile si sentimentele, cand vreti sa beneficiati de sfaturi, idei si informatii noi, cand aveti nevoie de parerea si ajutorul specialistilor in problemele dvs.
Consilierea premaritala este menita sa ajute tinerii care s-au angajat într-o relatie de prietenie cu scopul de a porni împreuna pe drumul vietii, dedicându-se unul altuia si încheind un legamânt prin casatorie.
Consilierea copilului are scopul de a ajuta copilul sa depaseasca diverse momente dificile si sa isi descopere resursele. Pe parcursul dezvoltarii si consolidarii personalitatii copilului au loc multe etape dificile care pot declansa blocaje emotionale, dificultati scolare, relatii conflictuale, care au asupra lui un impact foarte puternic.Specialistii nostri asigura copilului, dar si familiei, suportul emotional si informational necesar.
Consilierea psihologica pentru slabit se bazeaza atât pe tehnici cognitiv-comportamentale, cât si pe tehnici de psihoeducatie.
Consilierea psihologica post-avort se adreseaza femeilor care au avut o pierdere se sarcina si gasesc dificil sa vorbeasca despre aceasta, au dificultati de relationare cu partenerul si/sau copiii, le este greu sa fie in preajma femeilor insarcinate sau a copiiilor mici, sau sunt momente in care se gandesc la copilul pe care trebuia sa-l fi avut.
La ce foloseste consilierea?
Consilierea psihologica este utila in problemele de adaptare scolara, profesionala, sociala si relationala, in gestionarea conflictelor personale si a conflictelor familiale, in caz de probleme de identitate, pentru rezolvarea de probleme psihologice, pentru dezvoltarea si valorificarea potentialului propriu, a resurselor personale.
Principalul scop in consilierea psihologica este rezolvarea de probleme emotionale si/sau interpersonale.
Ce inseamna consilierea carierei?
Consilierea carierei inseamna
Cunoasterea mai deplina a aptitudinlor personale, abilitatilor, deprinderilor sau cunostintelor; Gasirea filierei de educatie si formare profesionala in consens cu proiectele si resursele lor cu privire la cariere in contexte concrete de viata;
Identificarea alternativelor ocupationale complementare structurii lor de interese, aptitudini si caracteristici dominante de personalitate;
Conturarea pozitiva si realista a imaginii de sine;
Identificarea cauzelor, natura si amploarea barierelor/ blocajelor decizionale in aria ocupatiilor; Maturizarea decizionala si a autonomiei in planificarea dezvoltarii carierei;
Compensarea lipsei de informatii, a informatiilor incomplete sau eronate si atenuarea stereotipurilor cu privire la lumea muncii;
Identificarea surselor de insatisfactie profesionala, a incompatibilitatii sau dificultatii de relationare sociala si de asumare a diferitelor roluri.
Beneficiile serviciilor de consiliere psihologica se materializeaza prin:
Stare psihologica mai buna, mai confortabila, tonifianta si placuta;
Un control mai bun al situatiilor, evenimentelor si o influentare a lor in directia dorita.
Cui foloseste consilierea psihologica?
Copiilor care pot avea diferite probleme de adaptare scolara sau de relationare;
Adolescentilor care se simt dezorientati profesional ori au dificultati relationale;
Parintilor care se confrunta cu greutati in relationarea cu adolescentul sau copilul lor;
Adultilor care trec prin perioade dificile (presiuni profesionale sau sociale, divort, stres);
Membrilor unei familii cu tensiuni in relationare
Tuturor persoanelor (indiferent de varsta) care au nevoie de sustinere ori care doresc sa faca schimbari importante in viata lor.
FACTORII CONSILIERII ȘI ORIENTĂRII
Principalii factori implicați și cu responsabilități în consiliere și orientare școlară și profesională sunt: școala, familia, unitățile economice, mass-media, alte instituții specializate.
Școala joacă un rol esențial atât prin structurile sale, ciclurile și tipurile de programe, cât și prin diversitatea obiectelor de învățământ, a ariilor curriculare, a acțiunilor specifice de orientare școlară și profesională (ore de dirigenție, activitatea consilierilor și psihopedagogilor).
Familia exercită o influență puternică asupra opțiunilor școlare și profesionale atât prin transferul unor modele ale părinților către urmași, cât și prin proiecția unor ambiții, neîmpliniri către aceștia.
Unitățile economice, prin parteneriatul cu instituțiile de formare a forței de muncă, devin un factor important în determinarea unor opțiuni profesionale atât prin propaganda pe care o fac produselor și producătorilor, cât și prin întâlniri ale elevilor cu specialiști, sponsorizări, burse oferite celor mai buni elevi sau studenți.
Mass-media, prin programele sale educative, prin prezentarea diverselor tipuri de școli și specializări etc., se înscrie în ansamblul factorilor implicați în orientarea școlară și profesională.
Instituțiile specializate cuprind: cabinetele și laboratoarele de orientare școlară și profesională, Institutul de Științe ale Educației, organizațiile de tineret – prin programele „Infotin”, direcții ale muncii și solidarității sociale, iar pe plan internațional – Asociația Internațională de Orientare Școlară și Profesională (Geneva).
Cei doi agenți implicați direct în procesul de consiliere sunt cei doi factori umani: consilierul – ca specialist, și, respectiv, „clientul” – elevul, studentul, părinți.


Comments